Inauguracja tegorocznej edycji Programu E(x)plory 23 lutego w Szczecinie!

Drony, fale tsunami, mikro światy, konstrukcje hydrauliczne i warsztaty zapachowe – to główne atrakcje pierwszego w tym roku Festiwalu Naukowego E(x)plory. Oprócz wydarzeń towarzyszących młodzi naukowcy, autorzy najlepszych projektów ze świata nauki i technologii będą walczyć o miejsca w finale Konkursu Naukowego E(x)plory. Wydarzenie odbędzie się 23 lutego w Technoparku Pomerania w Szczecinie.

Konkurs Naukowy E(x)plory jest największą w Polsce inicjatywą skierowaną do młodzieży w wieku 13-20 lat promującą i wspierającą w rozwoju najzdolniejszych młodych naukowców. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Zaawansowanych Technologii, która już po raz czwarty organizuje regionalną edycję konkursu w Szczecinie. Gospodarzami są: Technopark Pomerania, Urząd Miasta Szczecina oraz Zachodniopomorski Urząd Marszałkowski.

Konkurs Naukowy E(x)plory składa się z trzech etapów. Pierwszym jest zgłoszenie projektu polegające na wysłaniu formularza. W tym roku zgłoszono blisko 160 projektów, a 120 przeszło do drugiego etapu – regionalnych eliminacji w 4 miastach w całej Polsce (Szczecin, Wrocław, Bydgoszcz, Podzamcze k. Kielc). Do regionalnego etapu Konkursu Naukowego w Szczecinie zakwalifikowało się 20 projektów, z tego aż 8 z województwa zachodniopomorskiego. Młodzi naukowcy będą rywalizować o miejsca w finale Konkursu Naukowego E(x)plory, który odbędzie się w dniach 24-26 października w Gdyni. Tam powalczą o podium i liczne nagrody: stypendia na rozwój projektów w wysokości 10 tys. zł, 7 tys. zł i 5 tys. zł, wyjazdy na prestiżowe, zagraniczne konkursy naukowe czy udział w programach stażowych i mentorskich.

Festiwale Naukowe E(x)plory to wielkie święto nauki i nowych technologii! Odbywające się w kilku miastach Polski wydarzenia udowadniają, że nauka nie musi być nudna. Bogaty w kreatywne warsztaty i inspirujące wykłady program Festiwalu to propozycja dla tych, którzy chcą poznawać otaczający nas świat i nowe technologie. W tym roku w regionalnych eliminacjach konkursu Naukowego E(x)plory w Szczecinie bierze udział 20 projektów. Z autorami najlepszych spotkamy się w październiku na naszym wydarzeniu finałowym. Trzymamy kciuki za wszystkich młodych naukowców!

Podczas Regionalnego Festiwalu Naukowego E(x)plory w Szczecinie młodzież gimnazjalna i ponadgimnazjalna będzie mogła wziąć udział w pokazach oraz warsztatach naukowych. W programie oprócz prezentacji projektów konkursowych odbędzie się m.in. pokaz „Ryzyk-Fizyk”, podczas którego sprawdzona zostanie zasada zachowania momentu pędu wykorzystywana w jeździe figurowej na lodzie, wykład dr Tomasza Suleja, który opowie o prehistorycznych zwierzętach latających oraz wielkim szybującym odkryciu polskich paleontologów z Opolszczyzny czy warsztaty zapachowe, podczas których będzie można sprawdzić swój węch, wcielić się w rolę członka zespołu olfaktometrycznego (oceniającego zapach), zobaczyć jak ewaluowały olfaktometry oraz poznać techniki pomiaru stężenia zapachowego, intensywności i jakości hedonicznej zapachu.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, ale obowiązują wcześniejsze zapisy. Zgłoszenia można przesyłać na adres szczecin@explory.pl.  Program wydarzenia dostępny jest na stronie www.explory.pl.

Gdynia E(x)plory Week 2017

Program E(x)plory to unikalna inicjatywa kreująca i promująca kulturę naukową oraz innowacje. Główną ideą programu jest wspieranie zdolnych, młodych naukowców w realizacji innowacyjnych projektów naukowych, popularyzowanie i rozwijanie dobrych praktyk firm, instytucji i innych organizacji opierających swoje działania na nauce, nowych technologiach i innowacjach oraz umożliwienie im współpracy z młodymi naukowcami. Program E(x)plory to co roku: ponad 50 partnerów Programu, ponad 2500 uczestników Regionalnych Festiwali E(x)plory, ponad 200 zgłoszeń do Konkursu Naukowego. Co roku około 10 laureatów Konkursu E(x)plory z powodzeniem bierze udział w międzynarodowych konkursach na całym świecie – dotychczas zdobyli oni już ponad 20 medali. W ubiegłorocznej edycji Programu uczestniczyło blisko 4,500 osób. Więcej na www.explory.pl.

Fundacja Zaawansowanych Technologii (FZT) powstała w 2011 roku w odpowiedzi na potrzeby wywołane rozwojem rynku technologicznego oraz przemianami społeczno-gospodarczymi XXI wieku. Od tego czasu z sukcesem wspiera przedsiębiorczość, komercjalizację najnowszych technologii oraz popularyzuje naukę w Polsce i na świecie. Więcej na www.fzt.org.pl.
Explory

Etapy powstawania i występowanie fali tsunami, a także systemy ostrzegania przed tym groźnym zjawiskiem przybliży nam dr Tomasz Wolski z Uniwersytetu Szczecińskiego 🌊 Wszystkiego na temat tego zjawiska dowiecie się z animacji, rysunków, zdjęć oraz filmów - będzie multimadialnie! 📷📽️🎥🎞️ Chcesz wziąć udział w Regionalnym Festiwalu Naukowym Explory? Sprawdź, co zrobić, żeby się zapisać: http://bit.ly/Explory2018-Szczecin

Zrzut ekranu 2018-02-22 o 11.12.59.png

IP_Festiwal_Szczecin_12.02.2018.docx