Zbliża się Regionalny Festiwal Naukowy E(x)plory we Wrocławiu!

Właściwości bursztynu, DNA w owocach i warzywach, kreatywność a przedsiębiorczość, fizyka dźwięku, pokazy robotów – to główne atrakcje nadchodzącego Festiwalu Naukowego E(x)plory we Wrocławiu. Oprócz wydarzeń towarzyszących młodzi naukowcy, autorzy najlepszych projektów ze świata nauki i technologii, będą walczyć o miejsca w finale Konkursu Naukowego E(x)plory. Wydarzenie odbędzie się 16 marca we Wrocławskim Parku Technologicznym.

Konkurs Naukowy E(x)plory jest największą w Polsce inicjatywą skierowaną do młodzieży w wieku 13-20 lat promującą i wspierającą w rozwoju najzdolniejszych młodych naukowców. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Zaawansowanych Technologii, która już po raz czwarty organizuje regionalną edycję konkursu we Wrocławiu. Gospodarzami są: Wrocławski Park Technologiczny i Fundacja Wrocławskiego Parku Technologicznego PRO MATHEMATICA.
Konkurs Naukowy E(x)plory składa się z trzech etapów. Pierwszym jest zgłoszenie projektu polegające na wysłaniu formularza. W tym roku zgłoszono blisko 160 projektów, a 120 przeszło do drugiego etapu – regionalnych eliminacji w 4 miastach w całej Polsce (Szczecin, Wrocław, Bydgoszcz, Podzamcze k. Kielc). Do regionalnego etapu Konkursu Naukowego we Wrocławiu zakwalifikowało się 29 projektów. Podczas Festiwalu młodzi naukowcy będą rywalizować o miejsca w finale Konkursu Naukowego E(x)plory, który odbędzie się w dniach 24-26 października w Gdyni. Tam powalczą o podium i liczne nagrody: stypendia na rozwój projektów w wysokości 10 tys. zł, 7 tys. zł i 5 tys. zł, wyjazdy na prestiżowe, zagraniczne konkursy naukowe czy udział w programach stażowych i mentorskich.

Festiwale Naukowe E(x)plory to wielkie święto nauki i nowych technologii! Odbywające się w kilku miastach Polski wydarzenia udowadniają, że nauka nie musi być nudna. Bogaty w kreatywne warsztaty i inspirujące wykłady program Festiwalu to propozycja dla tych, którzy chcą poznawać otaczający nas świat i nowe technologie. W tym roku w regionalnych eliminacjach konkursu Naukowego E(x)plory we Wrocławiu bierze udział 29 projektów. Z autorami najlepszych spotkamy się w październiku na naszym wydarzeniu finałowym. Trzymamy kciuki za wszystkich młodych naukowców!

Podczas Regionalnego Festiwalu Naukowego E(x)plory we Wrocławiu młodzież szkolna będzie mogła wziąć udział w pokazach oraz warsztatach naukowych. W programie oprócz prezentacji projektów konkursowych odbędzie się m.in. wykład Tomasza Dudy, Dyrektora Działu Badań i Rozwoju, 3M Poland o kreatywności w biznesie i podstawach kultury przedsiębiorczości. Ponadto Igor Kaczmarczyk, laureat Konkursu Naukowego E(x)plory opowie o tym, jakie właściwości można wyciągnąć z bursztynu. Wszyscy zainteresowani będą mogli również wziąć udział w warsztatach z genetyki, efektownych eksperymentach z użyciem produktów spożywczych czy pokazach robotów ROBO-SHOW.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, ale obowiązują wcześniejsze zapisy. Zgłoszenia można przesyłać na adres wroclaw@explory.pl.  Program wydarzenia dostępny jest na stronie www.explory.pl.
Program E(x)plory to unikalna inicjatywa kreująca i promująca kulturę naukową oraz innowacje. Główną ideą programu jest wspieranie zdolnych, młodych naukowców w realizacji innowacyjnych projektów naukowych, popularyzowanie i rozwijanie dobrych praktyk firm, instytucji i innych organizacji opierających swoje działania na nauce, nowych technologiach i innowacjach oraz umożliwienie im współpracy z młodymi naukowcami. Program E(x)plory to co roku: ponad 70 partnerów Programu, ponad 2500 uczestników Regionalnych Festiwali E(x)plory, około 200 zgłoszeń do Konkursu Naukowego E(x)plory. Co roku kilkunastu laureatów Konkursu Naukowego E(x)plory z powodzeniem bierze udział w międzynarodowych konkursach na całym świecie – dotychczas zdobyli oni już ponad 20 medali. W ubiegłorocznej edycji Programu uczestniczyło blisko 4,500 osób. Więcej na www.explory.pl.

Fundacja Zaawansowanych Technologii (FZT) powstała w 2011 roku w odpowiedzi na potrzeby wywołane rozwojem rynku technologicznego oraz przemianami społeczno-gospodarczymi XXI wieku. Od tego czasu z sukcesem wspiera przedsiębiorczość, komercjalizację najnowszych technologii oraz popularyzuje naukę w Polsce i na świecie. Więcej na www.fzt.org.pl.

IP_Festiwal_Wrocław_1.03.2018.docx

Lista_projektów_Wrocław_2018.pdf

pdf | 149 KB

REX_Wrocław1.jpg

REX_Wrocław2.jpg

REX_Wrocław3.jpg

Znamy finalistów Konkursu Naukowego E(x)plory we Wrocławiu!

Za nami druga edycja Regionalnego Festiwalu Naukowego E(x)plory, podczas którego młodzi naukowcy walczyli o miejsca w finale Konkursu Naukowego E(x)plory. Akredytacje do kolejnego etapu otrzymało 8 projektów. Ich autorzy pojadą na finałowe rozgrywki do Gdyni. Wydarzenie odbyło się 16 marca we Wrocławskim Parku Technologicznym.