Znamy finalistów Konkursu Naukowego E(x)plory we Wrocławiu!

Za nami druga edycja Regionalnego Festiwalu Naukowego E(x)plory, podczas którego młodzi naukowcy walczyli o miejsca w finale Konkursu Naukowego E(x)plory. Akredytacje do kolejnego etapu otrzymało 8 projektów. Ich autorzy pojadą na finałowe rozgrywki do Gdyni. Wydarzenie odbyło się 16 marca we Wrocławskim Parku Technologicznym.

Konkurs Naukowy E(x)plory jest największą w Polsce inicjatywą skierowaną do młodzieży w wieku 13-20 lat promującą i wspierającą w rozwoju najzdolniejszych młodych naukowców. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Zaawansowanych Technologii, która już po raz czwarty zorganizowała regionalną edycję Konkursu we Wrocławiu. Gospodarzami byli: Wrocławski Park Technologiczny i Fundacja Wrocławskiego Parku Technologicznego PRO MATHEMATICA.

Najważniejsze jest umieć zadać odpowiednie pytanie matce naturze. Gratuluję wszystkim, którzy biorą udział w Konkursie Naukowym E(x)plory, ponieważ jest to ogromne wyzwanie a poziom prezentowanych projektów z roku na rok jest coraz wyższy.

prof. dr hab. Jolanta Saczko z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich, Katedra Biochemii Lekarskiej, przewodnicząca jury regionalnego etapu Konkursu Naukowego E(x)plory we Wrocławiu.

Do tegorocznego regionalnego etapu Konkursu Naukowego E(x)plory we Wrocławiu zakwalifikowało się 29 projektów. Natomiast 8 projektów otrzymało akredytację do finałowych rozgrywek:
- Piotr Lazarek, „Automatyczny pojazd do prewencyjnej analizy kontrolnej stanu gleby na polach uprawnych”;
- Dawid Pająk, „Inteligentny czujnik dymu i nie tylko”;
- Karolina Gocyk, „Sztuczny Fototropizm”;
- Patryk Solarczyk i Łukasz Strzelczyk, „BAQS- Bicycle Air Quality Scanner / Rowerowy skaner jakości powietrza”;
- Paweł Kochany, Julia Opania, Weronika Moń, Jan Byrczek, „Badanie i porównanie metod otrzymywania dwutlenku węgla w celu wykorzystania go do produkcji paliw syntetycznych metodą Syntezy Fischera-Tropscha oraz Konwersji Mieszaniny Tlenku Węgla (IV) i Wodoru”;
- Marcin Kępa, „Badanie sztucznej inteligencji wzorowanej na mechanizmach biologicznych”;
- Filip Wylęgała i Agata Szary, „Analiza architektury naczyń krwionośnych dna oka w oparciu o regułę Leonarda da Vinci w celu automatyzacji wczesnego wykrywania cywilizacyjnych chorób naczyniowych;
- Jakub Zyngier i Maciej Kowalski, „Babcia w wannie, czyli SYSTEM BEZPIECZNEJ KĄPIELI”.
Finał Konkursu Naukowego E(x)plory odbędzie się w dniach 24-26 października w Gdyni. Tam młodzi naukowcy powalczą o podium i liczne nagrody: stypendia na rozwój projektów w wysokości 10 tys. zł, 7 tys. zł i 5 tys. zł, wyjazdy na prestiżowe, zagraniczne konkursy naukowe czy udział w programach stażowych i mentorskich.

Więcej o projektach finałowych na stronie www.explory.pl.

Finaliści_Wrocław.jpg

IP_podsumowanie_Wrocław_16.03.2018.docx