Zbliża się Regionalny Festiwal Naukowy E(x)plory w Podzamczu k. Kielc!

Ukryta prawda i właściwości herbaty, hydrauliczne ramię robota oraz komu ewolucja dała skrzydła – to główne atrakcje nadchodzącego Festiwalu Naukowego E(x)plory w Podzamczu k. Kielc. Oprócz wydarzeń towarzyszących młodzi naukowcy, autorzy najlepszych projektów ze świata nauki i technologii, będą walczyć o miejsca w finale Konkursu Naukowego E(x)plory. Wydarzenie odbędzie się 27 kwietnia w Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym.

Konkurs Naukowy E(x)plory jest największą w Polsce inicjatywą skierowaną do młodzieży w wieku 13-20 lat promującą i wspierającą w rozwoju najzdolniejszych młodych naukowców. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Zaawansowanych Technologii, a gospodarzami Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu oraz Województwo Świętokrzyskie.
Konkurs Naukowy E(x)plory składa się z trzech etapów. Pierwszym jest zgłoszenie projektu polegające na wysłaniu formularza. W tym roku zgłoszono blisko 160 projektów, a 120 przeszło do drugiego etapu – regionalnych eliminacji w 4 miastach w całej Polsce (Szczecin, Wrocław, Bydgoszcz, Podzamcze k. Kielc). Do Regionalnego Etapu Konkursu Naukowego E(x)plory w Podzamczu k.Kielc zakwalifikowało się aż 40 projektów. Podczas Festiwalu młodzi naukowcy będą rywalizować o miejsca w Krajowym Finale Konkursu Naukowego E(x)plory, który odbędzie się w dniach 24-26 października w Gdyni. Tam powalczą o podium i liczne nagrody: stypendia na rozwój projektów w wysokości 10 tys. zł, 7 tys. zł i 5 tys. zł, wyjazdy na prestiżowe, zagraniczne konkursy naukowe czy udział w programach stażowych i mentorskich.

Przed nami ostatni w tym roku Regionalny Festiwal Naukowy E(x)plory. Do tej pory odwiedziliśmy trzy miasta: Szczecin, Wrocław i Bydgoszcz, gdzie wyłoniliśmy 23 najlepsze projekty naukowe. W nadchodzących regionalnych eliminacjach konkursu Naukowego E(x)plory w Podzamczu koło Kielc bierze udział aż 40 projektów! 27 kwietnia poznamy ostatnich młodych naukowców, z którymi spotkamy się w październiku na naszym wydarzeniu finałowym. - dodaje.

Podczas Regionalnego Festiwalu Naukowego E(x)plory w Podzamczu k. Kielc młodzież szkolna będzie mogła wziąć udział w wykładach, pokazach i warsztatach naukowych. Obok prezentacji projektów konkursowych odbędzie się m.in. wykład dr Tomasza Suleja z Muzeum Ewolucji Instytutu Paleobiologii PAN, który podczas swojego wystąpienia pt. „Komu ewolucja dała skrzydła” opowie o prehistorycznych zwierzętach latających i wielkim szybującym odkryciu polskich paleontologów z Opolszczyzny. Organizatorzy zapraszają również na warsztaty przygotowane przez Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne. Podczas warsztatów uczestnicy przeprowadzą szereg reakcji chemicznych, dowiedzą się jakie zastosowanie i właściwości ma herbata oraz jakie substancje przewodzą prąd.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, ale obowiązują wcześniejsze zapisy. Zgłoszenia można przesyłać na adres checiny@explory.pl.

Program wydarzenia dostępny jest na stronie www.explory.pl.
Zrzut ekranu 2018-04-16 o 15.24.04.png

IP_Festiwal_Kielce_17:04:2018.docx