Expo Sciences Europe (ESE) organizowane są w całej Europie co dwa lata począwszy od 1996 roku. Głównym organizatorem targów jest pozarządowa organizacja non-profit - MILSET - International Movement for Leisure Activities in Science and Technology, której celem jest rozwój kultury naukowej i promocja innowacji wśród młodzieży. Do tej pory gospodarzami ESE były m.in. Czechy, Portugalia, Francja, Belgia, Rosja, Hiszpania, Słowacja, Niemcy i Węgry.

Pierwsza edycja ESE w Polsce odbędzie się w dniach 16-22 lipca w Gdyni. Za organizację wydarzenia na miejscu odpowiadać będzie Fundacja Zaawansowanych Technologii, która od 7 lat realizuje Konkurs Naukowy E(x)plory - jeden z najbardziej spektakularnych i rozpoznawalnych konkursów naukowych w Polsce. Gospodarzem jest Gdynia – miasto przyjazne innowacjom i młodym innowatorom.

Na ESE w tym roku zgłosiło się 284 uczestnikówz 27 krajów z całego świata. Podczas targów będzie można zobaczyć 119 innowacyjnych projektów. Polskę reprezentować będą finaliści Konkursu Naukowego E(x)plory (10 projektów), którzy zostali wyłonieni podczas zeszłorocznego, finału wydarzenia - Gdynia E(x)plory Week 2017.

W programie ESE możliwość poznania różnorodnych projektów naukowych młodzieży z całego świata, nowinki technologiczne, wynalazki i ciekawostki ze świata nauki. Wydarzenie będzie otwarte dla wszystkich zwiedzających.

Expo Sciences Europe (ESE), 16-22 lipca, Pomorski Park Naukowo-TechnologicznyiArena Gdynia. Więcej na stronie wydarzeni: www.ese2018.milset.org.
pasek.png

Największe w Europie targi dla Młodych Innowatorów po raz pierwszy w Polsce_press info.docx

ESE4.jpg