MILSET Expo Sciences Europe 2018 odbędzie się w dniach 16-22 lipca w Gdyni. Za organizację wydarzenia odpowiada Fundacja Zaawansowanych Technologii, która od 7 lat realizuje Konkurs Naukowy E(x)plory - jeden z najbardziej spektakularnych i rozpoznawalnych konkursów naukowych w Polsce. Gospodarzem jest Gdynia – miasto przyjazneinnowacjom i młodym innowatorom.

Z radością witam w Gdyni uczestników targów MILSET Expo Sciences Europe 2018, które zagościły w naszym mieście (i po raz pierwszy w Polsce) dzięki staraniom Fundacji ZaawansowanychTechnologii. Stało się tak przede wszystkim za sprawą organizowanego przez fundację od kilku lat Konkursu Naukowego E(x)plory, dzięki któremu młodzi ludzie, pod pieczą mentorów i opiekunów naukowych, mają niepowtarzalną możliwość rozwijania swojej badawczej dociekliwości. Najważniejszą zaletą zarówno targów, jak i realizowanego przez fundację programu, jest nie tylko zachęcanie młodych ludzi do rozwoju i poszukiwań, ale także stwarzanie do tego sprzyjających warunków, co pozwala ambitnej i uzdolnionej młodzieży rozwijać swoje zainteresowania i - być może - budować ścieżkę przyszłej kariery.

Wojciech Szczurek- Prezydent Gdyni

Na trwających cztery dni targach ESE Gdynia 2018 zaprezentuje się aż 119 innowacyjnych projektów z 27 krajów z całego świata! Polskę reprezentować będą finaliści Konkursu Naukowego E(x)plory wyłonieni podczas zeszłorocznego finału - Gdynia E(x)plory Week 2017.

Gościem specjalnym wydarzenia będzie 20-letni innowator - Mateusz Mach, twórca pierwszego na świecie komunikatora dla osób głuchych - Five App. Jego inspirującego wystąpienia będzie można posłuchać podczas otwarcia tj. 17 lipca w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym.

W ramach ESE Gdynia 2018 będzie można również wziąć udział m.in. w Leader Congress - panelu dyskusyjnym o nowych trendach w edukacji, podczas którego nauczyciele z Ukrainy, Turcji, Tunezji i Polski porozmawiają o różnorodnych formach edukacji formalnej i nieformalnej. Panel odbędzie się 19 lipca w Gdynia Arena. Całość prowadzona w języku angielskim.

MILSET Expo Sciences Europe 2018
16-22 lipca, Pomorski Park Naukowo-Technologiczny i Gdynia Arena.
Program wydarzenia dostępny jest na stronie: www.ese2018.milset.org.
pasek.png

Gdynia gospodarzem ESE 2018_press info.docx

ESE Gdynia 2018.png

Zbliża się Regionalny Festiwal Naukowy E(x)plory w Podzamczu k. Kielc!

Ukryta prawda i właściwości herbaty, hydrauliczne ramię robota oraz komu ewolucja dała skrzydła – to główne atrakcje nadchodzącego Festiwalu Naukowego E(x)plory w Podzamczu k. Kielc. Oprócz wydarzeń towarzyszących młodzi naukowcy, autorzy najlepszych projektów ze świata nauki i technologii, będą walczyć o miejsca w finale Konkursu Naukowego E(x)plory. Wydarzenie odbędzie się 27 kwietnia w Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym.