Expo Sciences Europe (ESE) organizowane są w całej Europie co dwa lata począwszy od 1996 roku. Głównym organizatorem targów jest pozarządowa organizacja non profit - MILSET-International Movement for Leisure Activities in Science and Technology, która wspiera rozwój kultury naukowej wśród młodzieży. Do tej pory gospodarzami ESE były m.in. Czechy, Portugalia, Francja, Belgia, Rosja, Hiszpania, Słowacja, Niemcy i Węgry.

Życie jest pełne możliwości. Jesteśmy tu po co, żeby dzielić się wiedzą, inspirować i kreować nowe kierunki w nauce. To długa, ale pełna przygód podróż.

Antoine van Ruymbeke, Prezes MILSET w Europie

Pierwsza edycja ESE w Polsce będzie trwać do 22 lipca. Za organizację wydarzenia na miejscu odpowiada Fundacja Zaawansowanych Technologii, która realizuje Konkurs Naukowy E(x)plory - jeden z najbardziej spektakularnych i rozpoznawalnych konkursów naukowych w Polsce. Gospodarzem jest Gdynia – miasto przyjazne innowacjom i młodym innowatorom i Pomorski Park Naukowo-Technologiczny.

Witamy wszystkich młodych innowatorów w Gdyni, mieście otwartym na nowe technologie i innowacje. Przyszłość jest w naszych rękach i to Wy, młodzi naukowcy z całego świata, możecie ją kreować.

Katarzyna Gruszecka-Spychała, V-ce Prezydent Miasta Gdynia

W ESE bierze udział 300 uczestników z 27 krajów z całego świata. Podczas targów zaprezentuje się 119 innowacyjnych, międzynarodowych projektów z takich dziedzin jak między innymi biologia, inżynieria, medycyna, IT. Przykładem jest projekt z Korei Południowej prezentujący małą turbinę wiatrową napędzaną silnikiem czy młodego naukowca z Rosji, który przedstawia wyniki swoich badań na temat czynników wpływających na przeżycie pacjentów z czerniakiem. Polskę reprezentują finaliści Konkursu Naukowego E(x)plory - 10 projektów - którzy zostali wyłonieni podczas zeszłorocznego finału - Gdynia E(x)plory Week 2017. Wśród wystawców spotkamy między innymi Annę Skierską ze Szczecina, autorkę projektu „Wpływ różnych właściwości biologiczno-chemicznych na efektywność nanokrystalicznych ogniw słonecznych” oraz Doriana Żarnę i Wiktora Kuś z Bydgoszczy - autorów „Innowacyjnej jednostki napędowej”.

Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tak ogromnego, międzynarodowego przedsięwzięcia. Dziękujemy za zaufanie i możliwość przekształcania wyzwań na sukces młodych naukowców, których wspieramy.

Władysław Halbersztat, Prezes Fundacji Zaawansowanych Technologii

Expo Sciences Europe (ESE), 16-22 lipca
Pomorski Park Naukowo-Technologiczny i Arena Gdynia.
Więcej na stronie wydarzenia: www.ese2018.milset.org.
pasek.png

ESE_2018.jpg

ESE 2018.jpg

Trwają największe w Europie międzynarodowe targi dla młodych innowatorów.docx