Od 1996 roku między innymi w Portugalii, Czechach, Danii, Francji, Rosji czy Hiszpanii, po raz pierwszy również w Polsce, odbyły się największe w Europie targi dla młodych innowatorów - MILSET Expo Sciences Europe (ESE). Dzięki nim setki młodych ludzi mogło wymienić się doświadczeniami oraz poszerzyć swoją wiedzę w nowatorski sposób. Celem targów było promowanie nauki w środowisku wielokulturowym i podwyższanie standardów działalności naukowej wśród młodych ludzi.

MILSET Expo Sciences Europe 2018 Gdynia

Różnorodność tematów podejmowanych przez uczestników Expo Sciences Europe była ogromna. Znaleźliśmy tam projekty dotyczące teoretycznych problemów wymagających wiedzy specjalistycznej, ale również praktycznych zagadnień związanych z obserwacją środowiska. Niewątpliwie była to największe, jak dotąd nasze spotkanie ze światem młodych naukowców.”

Pierwsza edycja ESE w Polsce odbyła się w dniach 16- 22 lipca. Organizatorem wydarzenia była Fundacja Zaawansowanych Technologii, która od siedmiu lat realizuje Konkurs Naukowy E(x)plory - jeden z najbardziej spektakularnych i rozpoznawalnych konkursów naukowych w Polsce. Gospodarzem była Gdynia – miasto przyjazne innowacjom i młodym innowatorom oraz Pomorski Park Naukowo-Technologiczny.

Nasz przyszłość w dużej mierze zależy od młodych ludzi - ich zdolności do samodzielnego myślenia, dostrzegania problemów i szukania rozwiązań. Niewątpliwie dużą rolę odgrywają też mentorzy i nauczyciele, którzy wspierają rozwój młodych naukowców. Uważam, że powinniśmy wspierać wszystkie działania zapewniające młodym naukowcom szansę spotkania i bycia wspieranym przez przywódców i mistrzów. Dlatego tegoroczna edycja MILSET Expo Sciences Europe 2018 odbyła się w Gdyni.”

Wojciech Szczurek, Prezydent Gdyni

2018-07-dr-ESE2018_d4_VID6073-www.jpg2018-07-dr-ESE2018_d2__VID4689-www.jpg2018-07-dr-ESE2018_d2__VID4888-www.jpg
W ESE wzięło udział 300 uczestników z 27 krajów z całego świata. Podczas targów zaprezentowało się 119 innowacyjnych, międzynarodowych projektów z takich dziedzin jak między innymi biologia, inżynieria, medycyna, IT. Ekologiczna metoda wytwarzania prądu elektrycznego, silnik cieplny, wykorzystanie powierzchni hydrofobowych, sposoby na usuwanie fosforanu za pomocą tlenku żelaza, czynniki wpływająca na przeżycie pacjentów z czerniakiem – to tylko niektóre pomysły, które przywieźli do Polski naukowcy z całego świata, Holandii, Algierii, Chin czy Rosji. Wśród uczestników nie mogło zabraknąć polskiej reprezentacji. W targach udział wzięli zeszłoroczni finaliści Konkursu Naukowego E(x)plory. Wśród wystawców można było spotkać Krzysztofa Andrulonis, Magdalenę Kubrak i Jakuba Lamorskiego ze Szczecina, autorów aplikacji do projektowania zadań laboratoryjnych z chemii oraz Michała Radkowskiego i Michała Żmijewskiego z Siedlec, autorów „Beechive Net” - innowacji zwiększającej wydajność pasiek.

ESE_Gdynia.jpg

ESE_Gdynia_2.jpg

ESE_Gdynia_1.jpg

ESE Gdynia 2018 - największe w Europie międzynarodowe targi dla młodych innowatorów zakończone.docx

Czy każdy uczeń potrzebuje mistrza? VII Kongres E(x)plory już 24 października w Gdyni

W dniach 24-25 października w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia odbędzie się VII edycja Kongresu E(x)plory. W tym roku tematem przewodnim będzie mentoring, a tytuł wydarzenia to „Mentoring. Czy każdy uczeń potrzebuje mistrza?”. Wydarzenie łączy innowatorów, startupy, inwestorów i biznes.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.